Wednesday, 17 October 2012

Tuala Wanita Punca Barah Pangkal RahimKita sedia maklum bahawa tuala wanita yang dijual di pasaran diperbuat daripada kertas kitar semula yang dilunturkan warna dan kotoran melalui kaedah pengklorinan sebanyak 6 kali proses pelunturan. Bahan kimia yang digunakan menghasilkan tuala wanita yang putih bersih tetapi penuh dengan bahan kimia kerana proses pelunturan tersebut menghasilkan sejenis karsinogen (bahan penyebab kanser) yang disebut dioksin.

Proses pelunturan

Pusat Penyelidikan Kanser Antarabangsa telah mengkelaskan DIOKSIN sebagai karsinogen kelas pertama kepada manusia. Kajian perubatan membuktikan bahawa walaupun kandungan DIOKSIN dalam tahap yang rendah, ia masih mampu menyebabkan kanser payudara, kanser usus, endometriosis, kanser ovari, kemandulan, keguguran dan sakit puan yang lain.

Dioksin

Katakan sekali pemakaian tuala wanita = 1 kali dioksin diserap. Maknanya sekiranya anda mula menggunakan tuala wanita pada usia 12 tahun, dan jika kini umur anda adalah 28 tahun, maka anda telah telah menyerap sebanyak 16 tahun dioksin ke dalam faraj anda.
1 kali pakai      = 1 dioksin
Sekali haid       = 6 hari
Sehari              = 3 keping tuala wanita (mungkin juga lebih)
Sebulan            = 18 keping
Setahun            = 216 keping
16 tahun          = 216 x 16 = 3456 keping

Itu baru pengiraan untuk penggunaan tuala wanita, belum lagi pantiliner. Pantiliner digunakan setiap hari (3 atau 4 keping sehari). Cuba bayangkan dah berapa banyak dioksin yang diserap?? 

Kajian juga membuktikan bahawa setiap wanita menggunakan lebih kurang 15000 keping tuala wanita sepanjang hayatnya (lebih kurang 35 tahun sebelum menapous).

Kepada semua wanita sekalian, jangan meletakkan diri anda kepada risiko KANSER yang membunuh banyak nyawa wanita. Pilihlah tuala wanita yang selamat untuk dipakai dan tiada bahan kimia. Bertukarlah kepada tuala wanita herba. :-)

SEKIRANYA KITA WANITA YANG BIJAK.. PASTI KITA TIDAK AKAN BERFIKIR PANJANG UNTUK BERHENTI MENGGUNAKAN PAD BIASA YANG DIJUAL DI PASARAN...ALTERNATIFNYA.. SAMADA ANDA MENGGUNAKAN KAIN SEPERTI IBU-IBU DAN NENEK KITA PADA ZAMAN DAHULU ATAUPUN BERTUKAR KEPADA PAD GREENO HERBAL PLUS.
Klik sini untuk dapatkan Pad GREENO Herbal Plus : http://ratugreenoherbalplus.blogspot.com/p/cara-pembelian.html

No comments:

Post a Comment